Over de warmtepomp?

De warmtepomp haalt warmte uit de grond of uit de lucht. Dit kan als hybride systeem dat bestaat uit de warmtepomp en een HR-ketel. Samen zorgen voor duurzame warmte en warm water in uw woning. Dit is beter voor het milieu en uw portemonnee. De pomp blaast warmte uit de buitenlucht langs de verdamper. In de verdamper wordt zo vloeistof verwarmd die verdampt tot gas. Verderop in het systeem drukt de compressor het gas weer samen. Daarbij komt veel warmte vrij. Deze warmte gaat naar een warmtewisselaar. Uiteindelijk wordt deze warmte gebruikt voor de centrale verwarming of uw warme water.

Warmtepompen zijn systemen die op milieuvriendelijke wijze zorgen voor verwarming en warm water. De warmtepomp maakt voornamelijk gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving. De warmtepomp is een duurzaam, energiebesparend alternatief voor de gas gestookte cv-ketel. Daarom geeft de overheid momenteel subsidie op het kopen van een warmtepomp en daarnaast heeft ze de belasting op elektriciteit verlaagd. Op deze wijze willen ze de toepassing van dit toestel in uw woning stimuleren.  In Nederland is een warmtepomp, t.o.v. aardgas,  rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convectoren en LT-radiatoren.

De hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 65% tot 80% van de door de warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving. Hierdoor verbruikt een warmtepompinstallatie minder energie dan een ouderwets verwarmingssysteem. Daarbij is de CO2-uitstoot bij verwarming door middel van een warmtepomp beduidend lager dan bijvoorbeeld bij de cv-ketel.