Zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonnecollector is een belangrijk en tevens ook het meest zichtbare onderdeel van de zonneboiler.

De zonnecollector wordt namelijk op uw dak geïnstalleerd (1) en is hierdoor zichtbaar voor uw omgeving. De werking van een zonnecollector is eigenlijk heel simpel en lijkt op dat van een tuinslang. Wanneer een tuinslang in de zon ligt, wordt het water in de tuinslang vanzelf warm. Een zonnecollector werkt via een vergelijkbaar principe. De zonnecollector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof. Deze vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden Celcius bereiken. De opgewarmde vloeistof wordt via een buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater (2), waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen.

Soorten zonnecollectoren

Als u een zonnecollector wilt aanschaffen, dan kunt u kiezen uit twee soorten zonnecollectoren:

  • vlakke plaat zonnecollector
  • vacuümbuis zonnecollector

Deze zonnecollectoren hebben een verschillende werking.

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een paneel met daarop een afdekplaat. Deze afdekplaat zorgt ervoor dat de warmte goed in de zonnecollector blijft. In het paneel zit een absorbeerplaat die het zonlicht absorbeert en deze warmte afgeeft aan de vloeistof in het buizensysteem. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het voorraadvat en geeft hier de warmte af aan het kraanwater.

Vacuümbuis zonnecollector

De werking van de vacuümbuis zonnecollector verschilt iets van de vlakke plaat zonnecollector. De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen, bevestigd in een frame. Deze, van dubbel glas gemaakte, buizen zijn vacuüm gemaakt en zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. De werking van de vacuümbuis zonnecollector is hiermee vergelijkbaar met het principe van een thermosfles. Hierdoor zijn de buizen bijzonder goed geïsoleerd. In de zonnecollector zit een koperen absorber, ook wel een heatpipe genoemd, die de warmte afgeeft aan het leidingwater.

Wij leveren de zonneboilers systemen van het Duitse merk OEG wat al meer dan 40 jaar ervaring heeft met verwarmings producten.

Starseite Slider #1